Nazorg na het trekken van één of meerdere tanden/kiezen – Tandartspraktijk Scherpenzeel

Specialist in mondgezondheid.

Industrielaan 7a
3925 BD Scherpenzeel
Vijverlaan 4n
3925 EM Scherpenzeel

Nazorg na het trekken van één of meerdere tanden/kiezen

Zojuist heeft uw tandarts één of meerdere tanden/kiezen bij u getrokken. Het is belangrijk dat u onderstaande informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Direct na de behandeling

Indien u een gaasje in uw mond heeft gekregen, blijft u hier het eerste half uur op dicht bijten. Dit zorgt er voor dat er een bloedstolsel kan ontstaan en de bloeding stopt.

Eten en drinken

De eerste 24u kunt u beter geen heel warme of heel koude dranken nemen om te zorgen dat het bloedstolsel blijft zitten.

Mondhygiëne

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Op de dag van de ingreep adviseren wij u de mond zo min mogelijk te spoelen met water. Door het spoelen verdwijnt het bloedstolsel/korstje en kan de wond weer gaan bloeden. Vanaf de tweede dag mag u weer voorzichtig met een zachte tandenborstel poetsen. Als het poetsen door een verminderde mondopening niet lukt, krijgt u van ons een recept met desinfecterend spoelmiddel mee. Vermijd het poetsen op de plek van de ingreep, het spoelmiddel is bedoeld om op deze plek het poetsen te vervangen. Laat 30min tussen het tandenpoetsen en spoelen in zitten om te zorgen dat de werkzame stoffen elkaar niet tegen kunnen gaan werken.

Roken en alcohol

U kunt de eerste 24u beter geen alcohol drinken en het roken zolang mogelijk uitstellen. Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt en dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol of als dit niet voldoende werkt met ibuprofen. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep.

Belangrijk: neem geen aspirines dit werkt bloed verdunnend.

Zwelling

Een dikke wang, een blauw-gele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen. Als dat niet het geval is, moet u contact met ons opnemen. Als u het prettig vindt, mag u koelen met een coldpack of met wat ijsblokjes in een washandje.

Nabloeding

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval kunt u het beste een half uur stevig dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaas. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat nog niet, neem dan contact met ons op.

Reinigen

Het schoonhouden van uw mond is belangrijk voor een snelle en een goede genezing. U bereikt dit door op normale wijze de tanden en kiezen te poetsen. Wees voorzichtig in de buurt van de wond. Indien poetsen niet goed lukt vanwege beperkte mondopening of pijn adviseren wij om aanvullend op het poetsen een desinfecterend mondspoelmiddel te gebruiken.

Hechtingen

Hechten gebeurd niet standaard na het trekken van een tand of kies. Mocht het wel gehecht worden dan wordt dit u verteld. De hechtingen die gebruikt zijn lossen vanzelf op, dit kan echter wel een maand duren.

Bij vragen kunt u altijd contact met ons op nemen.